Halszemrekordok

Tegnap felvetődött a kérdés, hogy mi a legrövidebb gyújtótávolságú nagylátószögű lencse, amit gyártottak. A beszélgetés egy Ken Rockwell által linkelt nyolcmillis halszemoptikával kezdődött, és guglizásba fulladt. A következők derültek ki:

Egy. A Nikonnak volt egy borzasztóan érdekes halszemoptikája 6 milliméteres gyújtótávolsággal. A lencsét egy Antarktisz-expedícióhoz tervezték, 220 fokos látószöggel rendelkezik, így az ég egy óriási szeletét le lehet vele fotózni. A lencse beépített szűrőkkel (középsárga, mélysárga, narancs, vörös, skylight) rendelkezik, mert az elejére nem lehet semmit felcsavarni. A lencse fényereje piszok jó (2.8), a súlya viszont büntet, 5,2 kiló bőrönd nélkül.

fish

Kettő. Aki nem akart magával cipelni egy bőröndöt, annak gyártott kisebb hatmillis lencsét is a Nikon, igaz annak sokkal rosszabb a fényereje. A Nikon 6mm f/5.6 is rendelkezik beépített szűrőkkel, járt hozzá halszemes kereső, és nem nyomott többet 430 grammnál.

4723445201_879a9c2a9f

Három. A 6 milliméter alá még lehet menni, APS-C szenzorméretű kamerákhoz gyártott a Sigma egy 4,5 milliméteres (f2,8) lencsét. Persze ha elkezdjük felszorozgatni, hogy a filmessel ekvivalens számot kapjunk, akkor máris nem 4,5-es az objektív, de ettől nagyvonalúan eltekintünk. Ennél kisebb gyújtótávolságú objektívet fotóhoz nem találtunk, térfigyelőrendszerekhez lehet még venni durvábbakat.

(fotó: Sybren Stüvel tesztképe a 4,5-es Sigmával)

“Halszemrekordok” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: please click the following website

Vélemény, hozzászólás?